Szybkie i pyszne wysokobiałkowe kruche ciasteczka a'la Milka.

 Choć przepis miał już swój debiut na moim Instagramie, postanowiłam dodać go tutaj. Jeśli chodzi o słodycze to jestem zdecydowanie ciasteczkowym potworkiem, a to jest najlepsza wersja zdrowych kruchych ciasteczek, jaką udało mi się stworzyć. Szybkie, proste i niesamowicie pyszne, mogą spokojnie zastąpić wam drugie śniadanie.



Składniki na 14 sztuk:

  • 125g mąki 
  • 35g odżywki białkowej (ja dodaje czekoladowy izolat)
  • 100g masła dobrej jakości
  • 1 jajko M
  • szczypta soli
  • 50g gorzkiej czekolady (najbardziej pasuje mi tutaj 50%)
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy góra/dół na 200-220 stopni.

Czekoladę wyciągniętą z lodówki kruszymy na małe kawałeczki jak do piegusków (ja używam do tego tłuczka do mięsa i papieru do pieczenia, żeby czekolada nie była rozsypana po całej kuchni)

Wszystkie składniki poza czekoladą ugniatamy rękami, na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i szybko zagniatamy.

Lepimy kuleczki ok 2cm i spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo odbić wzorek np. widelcem.

Wkładamy do piekarnika na środkową półkę na około 15 minut.

Studzimy (ciężko się powstrzymać żeby nie spróbować od razu, ale ciepłe tracą trochę na smaku)

Gotowe!



Jeśli tylko upieczecie moje ciasteczka, koniecznie pochwalcie się w komentarzu jak wyszły i czy wam smakują! Co ja piszę... na pewno będą smakować innej opcji nie ma :)


Komentarze

  1. Czy odżywkę białkowa można czyms zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kakao, mąka i słodzidło w podobnej proporcji, ale nie próbowałam zastępować.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dozwolone slodkosci❤

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

instagram